Oogsten wintervoer

 

De koe kan van vers gras alleen geen melk maken en in de winterperiode gaan ze niet naar buiten, maar blijven ze in de stal en moet ze natuurlijk ook eten.
We voeren de koeien dan ingekuilde mais en gras.

Maar hoe kom je daaraan?

Mais:
In april wordt de mais gezaaid en het kleine zaadje groeit in 7 maanden uit tot een plant van 2,5 meter met 2 maiskolven erin.
Als de mais dan rijp is, dat is zo half oktober komt de loonwerker met de hakselaar en deze machine eet de plant helemaal op en snijdt de plant in kleine stukjes, spuit de gesneden mais in de kiepwagen die het vervolgens weer naar de boerderij brengt.
De kiepwagen stort de gesneden mais op de kuilplaat en de shovel rijdt de mais stevig aan.
Als de oogst klaar is wordt de kuilplaat afgedekt met zeil en kunnen we van de ingekuilde mais de koeien de hele winter voeren.

Gras:
Begin mei als er veel gras in de weilanden staat gaan we het gras maaien.
Het gemaaide gras blijft op het land liggen om te drogen, tussendoor schud je het om ook de onderkant te laten drogen. Als het voldoende gedroogd is wordt het geharkt, het gedroogde gras wordt dan bij elkaar gevoegd tot een rol.
Dan komt de loonwerker met de hakselaar en deze machine snijdt het gemaaide gras in kleine stukjes en spuit het in de kiepwagen, die het vervolgens weer naar de boerderij brengt.
De kiepwagen stort het gesneden gras op de kuilplaat en de shovel rijdt het gras stevig aan.
Als de oogst klaar is, wordt de kuil afgedekt met zeil en kunnen van de ingekuilde mais de koeien de hele winter voeren.

Een koe eet per dag ongeveer 20 kilo mais en 20 kilo gras. Ze drinkt 100 liter water per dag en dan kan ze een 25 liter verse melk maken.

 

 

Reacties zijn gesloten.